donderdag 30 september 2010

Mechelen en studentenclubs

Studeren, de beste tijd van je leven!
Voor velen onder jullie is dit de eerste maand in een hogeschool, veel veranderingen dus.
De belangrijkste verschillen zijn dat je interessantere vakken krijgt, minder lesuren en verplichtingen hebt en je meer verwend wordt.

Met meer verwend worden bedoel ik dan goedkope dranken, feestjes en tal van andere activiteiten. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de Mechelse studentenclubs! Uiteraard kan je bij deze clubs ook terecht i.v.m. vragen over cursussen, examenregelingen, ... Het ideale pakket voor studenten met andere woorden!

Mechelen telt momenteel 6 studentenclubs:

Athena
Eén van de kleinere clubs maar daarom zeker niet minder leuk. Athena werd in 1979 opgericht en is nog steeds actief in het Mechelse studentenleven!

Voornaamste opleidingen:
n.v.t.

Stamcafé:
Tweede zit

Wekelijkse activiteit:
Elke maandag organiseert Athena een facbar* in Café de Tweede Zit.

Clubkleuren:
Paars-Wit

Website:

Facebook:

De doop van studentenclub Athena vindt plaats op 29 Oktober om 14u aan Campus de Ham. Meer info

Imaxys
Imaxys is ontstaan in 2007 als antwoord op de nieuwe richtingen IMD en IMS. De club is voornamelijk actief op de campus Kruidtuin. Vorig jaar startte de club met een facbar*, de eerste facbar van mechelen! Buiten het oprichten van de facbar kende Imaxys vorig jaar ook een enorme groei wat leden betreft.

Voornaamste opleidingen:
IMD, IMS, en Bedrijfs- en Communicatiemanagement

Stamcafé:
Panique d'O

Wekelijkse activiteit:
Imaxys organiseert elke donderdag een facbar in Panique d'O!

Clubkleuren:
Rood-zwart-rood

Website:

Facebook:
http://www.facebook.com/imaxys

De doop van studentenclub Imaxys vindt plaats op woensdag 6 oktober om 13u aan Campus Kruidtuin. Meer info

LAMA
LAMA is de jongste club van Mechelen, de club werd vorig jaar opgericht door Marilyn Calewaert. Deze club voorziet de Mechelse campus Dodoens van Artesis Hogeschool van een eigen studentenclub in Mechelen.

Voornaamste opleidingen:
Landmeters en Makelaars

Stamcafé:
De Prof

Wekelijkse activiteit:
LAMA organiseert voornamelijk op woensdag TD's in Café De Prof

Clubkleuren:
Blauw - Geel

Website:

Facebook:

De doop van studentenclub LAMA vindt plaats op 20 oktober om 16u aan Café De Prof. Meer info

Limburgia
Limburgia is dé studentenclub voor Limburgse studenten en sympathisanten van Mechelen. Limburgia werd in het academiejaar 1996-97 opgericht door de toenmalige uitbater van de Prof en is nu nog steeds enorm populair door hun succesvolle fuiven in De Prof!

Voornaamste opleidingen:
n.v.t.

Stamcafé:
De Prof

Wekelijkse activiteit:
Limburgia organiseert voornamelijk op donderdag TD's in Café De Prof

Clubkleuren:
Wit-Rood

Website:

Facebook:

De doop van studentenclub Limburgia vindt plaats op 13 oktober om 13u. Meer info

Retabo
Retabo is vooral actief op campus de Ham en viert dit jaar haar 40 jarig bestaan. Ze organiseren net als vorig jaar terug een skireis naar les 2 alpes.

Voornaamste opleidingen:
Campus de Ham

Stamcafé:
De Prof

Wekelijkse activiteit:
Retabo heeft geen vaste wekelijkse activiteit, ze richt zich meer op unieke, eenmalige evenementen.

Clubkleuren:
Geel-Zwart

Website:

Facebook:

De doop van studentenclub Retabo vindt plaats op donderdag 13 Oktober om 12u aan Campus de Ham. Meer info

Toeristika
Opgericht in 1965 en daarmee dus de allereerste studentenclub van Mechelen! Toeristika is een ideale studentenclub voor mensen die van reizen en feesten houden! Ze zijn voornamelijk actief op de campus Toerismehuis! Met een honderdtal actieve leden (grotendeels vrouwelijk volk dat zeker gezien mag worden!) maken ze het Mechelse uitgaansleven onveilig.

Voornaamste opleidingen:
Toerisme- en recreatiemanagement

Stamcafé:
Boesjkammeree

Wekelijkse activiteit:
Toeristika organiseert voornamelijk op dinsdag TD's e.d.

Clubkleuren:
blauw-geel-rood

Website:

Facebook:

De doop van Toeristika vindt plaats op dinsdag 12 oktober en start om 13u op het terras van Café Boesjkammeree. Meer info

De voornaamste opleidingen willen niet zeggen dat de clubs uitsluitend voor een bepaalde richting zijn, iedereen is in elke club welkom!

Waarom laten dopen?
Je al dan niet laten dopen is volledig vrijwillig. De voordelen van gedoopt te zijn zijn dat je het hele jaar door snel nieuwe leuke mensen leert kennen. Je altijd wel bij iemand terecht kan i.v.m. vragen, uitleg, ... over bepaalde zaken. Je als schacht* minder inkom e.d. betaald voor vele studentenfeestjes. Je een tal van leuke activiteiten krijgt voorgeschoteld, ...

Mechelen is verdraagzaam
Het feit van de nieuwsberichten en verhalen over bepaalde dopen in extreme omstandigheden moeten je niet laten afschrikken. Mechelen is op het vlak van dopen enorm verdraagzaam!
De studentenclubs zijn zelfs verplicht hun traject door te geven aan de gemeente Mechelen!

De dag van de doop zelf
Probeer zeker op tijd te komen, anders kan je je wel aan een strafopdracht verwachten. In geval van toetsen of taken tijdens de doop kan je best je docent even contacteren op voorhand, de meeste docenten hebben hier begrip voor!

Neem slechte maar warme kledij mee, vergeet zeker ook niet je reservekledij! Het is normaal gezien mogelijk om je te douchen en om te kleden in Mechelen zelf.

Probeer overbodige spullen thuis te laten. Je kan je rugzak e.d. wel kwijt aan je club voor die dag, deze worden veilig bewaard. Neem je siskaart mee (je weet maar nooit, al is er vorig jaar niets misgelopen in Mechelen).

De meeste clubs vragen ook om lenzen te mijden en iets te laten weten i.v.m. allergieën e.d.

Kijk zeker de dooppagina van de studentenclub met jou voorkeur na, daar staat iets specifieker wat je precies moet voorzien die dag.

Facbar:
Een facbar is een avond in een café waarbij er een bepaalde drank aan studentvriendelijke prijzen wordt geserveerd. Dit kan gaan van Duvel tot Wodka Redbull, van Flugel tot Baileys. Ook worden er vaak de pintjes aan 1 euro verkocht!

Ontgroening:
Tegen het einde van het schooljaar, voor de examens, geven de studentenclubs je de kans om je te laten ontgroenen, dit houdt in dat je vanaf dan geen schacht meer bent en kan deelnemen aan het Presidium.

Presidium:
Het presidium is het besturend orgaan van een studentenclub. Deze bestaat in de meeste gevallen uit de praeses, vice-praeses, Quaestor (penningmeester), Ab-Actis (secretaris), Schachtentemmer, Feestleider enzoverder.

Schacht:
Een schacht is een persoon die gedoopt maar nog niet ontgroent is.

1 opmerking:

  1. Goed overzicht van de studentenclubs in Mechelen!

    Eén opmerking: de ski-reis wordt georganiseerd door het overkoepelend orgaan SK Mechelen (Seniorenkonvent Mechelen) en staat dus open voor alle studentenclubs en zelfs ook voor studenten die zich niet hebben laten dopen bij éen van deze clubs ;)

    BeantwoordenVerwijderen